Bőrgyógyászati vizsgálatról

  • Mit érdemes tudni a bőrgyógyászati vizsgálatról?
  • Mi történik az első konzultáción?

A Bőrgyógyászat az egyetlen olyan terület ahol minden “betegség” szabad szemmel látható, emiatt gyors és fájdalommentes. A helyes diagnózis felállításához a pontos anamnézis, az addig használt krémek, kenőcsök, tabletták pontos használata elengedhetetlen. A betegség kifejlődését az orvosa a kezdetektől egészen a rendelőben történő megjelenéséig megpróbálja rekonstruálni, ezért a szükséges részletekre rákérdez. Amennyiben rendelkezik bőrelváltozásával kapcsolatos korábbi dokumentációval, használt készítmények listájával, hozza magával a gördülékenyebb anamnézis felvételéhez. Mivel előfordulhat, hogy a bőrbetegségek egy belszervi betegség képeként vagy már szedett gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik fontos ezek ismerete, kérjük vizsgáló orvosát tájékoztatni ezekről. Ezt követően a problémás bőrfelület vizsgálata következik. Amennyiben bőrgyógyásza úgy ítéli meg dermatoszkóppal is megvizsgálja a bőrt közelebbről. Ezek után önt tájékoztatja a diagnózisról, majd megbeszéli Önnel a további szükséges lépéseket, vizsgálatokat.

  • Mi a különbség az esztétikai és a hagyományos bőrgyógyászat között?

Az esztétikai és a hagyományos bőrgyógyászat közötti különbség a kezelendő dolgokban rejlik. Míg az utóbbi a már meglévő bőrbetegségek gyógyításával foglalkozik, addig az esztétikai bőrgyógyászat a páciens által problémásnak vélt “hibák”, zavaró elváltozásokra nyújt megoldást.

  • Mikor érdemes bőrgyógyászati szűrésre menni?

Az éves anyajegyszűrésen kívül minden egyes olyan alkalommal, amikor egy, már meglévő elváltozás színben vagy méretben gyorsan változik, vagy egy eddig ismeretlen, nem gyógyuló elváltozást fedeztünk fel vagy csak bizonytalanok vagyunk, hogy mi van a bőrünkön. Gyakran hangzik el a páciensek részéről, amikor közöljük velük egy anyajegy eltávolításának szükségességét, hogy az pedig nem fáj. A daganatok döntő többsége, hacsak nem létfontosságú szervet vagy képletet komprimál, nem fáj. Ezért is javasolt panaszmentesen is az éves szűrésen részt venni.