HAJGYÓGYÁSZAT

Legszebb ékünk a hajunk. Azonban, ha bármilyen csorbát szenved, önképünkben, önértékelésünkben akár visszafordíthatatlan károkat okozhat. Habár kis területről beszélünk, a probléma széles skálán mozoghat, kezdve a mindennapokban előforduló hajhullástól, zsírosodástól egészen az egyre gyakrabban előforduló alopecia, seborrheas dermatitis, hajszerkezeti eltérésekkel járó megbetegedésekig. Egészséges embereknél is megfigyelhető napi rendszerességgel a hajhullás. Amennyiben nem haladja meg a napi 100-150 hajszálat, fiziológiás hajhullásról beszélhetünk. A haj, 4-6 évente bekövetkező élöregedésével magyarázható. Ennek a mennyiségi növekedése esetén beszélhetünk kórós hajhullásról. A rendelőben egy fájdalommentes, light pull teszt segítségével könnyen megállapítható a kórós hajhullás. Feltétele azonban, hogy a páciens legalább három napig nem mosott hajat.
A hajhullás leggyakoribb megjelenési formái:
– Androgen alopecia (férfias típusú)
A neve ellenére postmenopauzális időszakban nőket is érinthet. Férfiak esetében egy genetikailag determinált, öröklődő kórképről beszélhetünk, az androgén hormonok hatására a halánték, a homlok és a fejtető régióiban található szőrtüszők mérete csökken, míg végül gyenge, csaknem színtelen haj keletkezik. A folyamat lassítása vagy megfordítása, kezelés eredményessége egyéntől függ.
– Alopecia areata (foltos hajhullás)
Hajas fejbőr, szakáll területén foltokban a haj kihullik. Súlyos esetben a testszörzet teljes elvesztése is bekövetkezhet (alopecia universalis). Háttérben autoimmun folyamat, góc, gyógyszer mellékhatás állhat. Ezek felkutatása és kezelése nékül tartós eredmény elérése nem lehetséges. A kiváltó ok kezelése mellett lokális készítmények, oldat vagy bőrbe injektált formában használhatók. Használatukkal a folyamat lassítható, akár a 100%-os haj visszanövés is elérhető. A kezelés ismételhető eredménytől függően.
Diagnózis felállítása:
A pontos kórtörténet mellett szükséges lehet néhány tesz elvégzése.
– Trichogram
Napokig nem mosott hajból csipesszel 50-70 szálat kihúzunk. A kihúzott hajszálak végét mikroszkóp alatt vizsgáljuk. Ha a hajszál vége kiszélesedik, a haj eletképes, növekedő fázisban, a bunkós vég hiánáyban megállapítható, hogy a haj a kihullás előtti telogen fázisban volt. Amennyiben az arány meghaladja a 10-15 % – ot fokozott hajhullásrol beszélünk.
– Trichoszkópia
Nagyítóval viszgáljuk a fejbőrt. Ekkor a hajszálak átmérőjét, törtékenységét, letöredezett hajszálakat, és szerkezeti eltéréseket vizsgáljuk. A vizsgálat fájdalommentes.
– Mikroszkópos vizsgálat
Gombás fertőzés esetén a spórák elhelyezkedése fontos támpont lehet a kezelés esetében. Nem rutinvizsgálat az elektronmikroszkópos vizsgálat, ami során a haj deformitásai jól kövehetők.
– Laboratóriumi vizsgálatok
Kórós hajhullás esetén kiváltó ok keresése elengedhetetlen. Rutinszerűen vérkép, szérumvas, pajzsmirigy funkció, syphilissszerológia vizsgálat javasolt. Fokozott szőrnövekedés esetén hormonszint vizsgálatok elvégzése is javasolt.
– Biopszia
Ritkán végzett vizsgálat. Hegesedő alopécia gyanúja esetén szükséges elvégezni a diagnózis megerősítése és a kezelési terv felállításához.